Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Arbetet mot päls ger effekt

Utvecklingen går i många avseenden framåt. Flera länder har förbjudit pälsfarmning eller infört högre krav som inneburit nedläggning, däribland världens fjärde största minkuppfödare, Nederländerna, som förbjudit minkfarmning av etiska skäl, samt den svenska chinchillafarmningen till följd av högre krav för att möta befintlig lagstiftning. Enligt en mätning ifrån Demoskop (på uppdrag av Djurens Rätt) under 2015 vill 78 % av svenskarna – en majoritet av riksdagspartiernas väljare – se ett förbud mot minkfarmning.

Fortfarande dödas dock 1 miljon minkar varje år för sin päls inom den svenska pälsindustrin. Industrin kallar minkarna för ”gårdsmink” och menar att minkarnas behov kan tillgodoses i deras verksamhet, men faktum är att aveln på minkar har pågått under en förhållandevis kort tid och främst fokuserat på pälskvalitet. Djurens naturliga behov att jaga och simma kvarstår. I det fria är minkar ensamlevande rovdjur med revir på upp till flera km anpassade för ett liv både på land och i vatten. Inom pälsindustrin lever de däremot i små burar tätt intill varandra och får varken jaga eller simma, vilket ofta leder till beteendestörningar. Djurens Rätt menar att kraven reglerade i Djurskyddslagen § 4 om minkarnas rätt att få utlopp för sitt naturliga beteende eller att hållas på ett sätt som främjar deras hälsa, därmed inte kan tillgodoses. Vi menar vidare att simmöjligheter bör ges minkarna fram till ett förbud.

Det finns flera alternativ till päls, och liksom för skinn, så blir alternativen bättre och bättre. För den svenske konsumenten är pälsen idag bara en detalj, men för djuren är den allt.

Evelina Alsén, ordförande Djurens Rätt-Linköping-Kinda-Åtvidaberg

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

 

c-bjorkbom-foto-kim-evert-olofsson

e-alsen-ghazi-baghlanian-lagom-text

 

Camilla Björkbom besöker idag årsmötet i Linköping för att berätta om hur Djurens Rätt arbetar strategiskt.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *